Melisa

melisa

MELISA LEKARSKA

Pochodzi ze wschodnich rejonów Morza Śródziemnego. Ma piękne, sercowate, jasnozielone liście a także różowe albomelisa niebieskawe kwiaty. Znana była już w starożytności, jej liście o przyjemnym cytrynowym zapachu dodawano do potraw. Aktualnie stosuje się ich głównie do sałatek, mięs i ryb. Zażywana jest raczej w celach leczniczych – działa uspokajająco, przyspiesza zasypianie. Napar z melisy fantastycznie zastępuje herbatę.

Tak, tak, tak 🙂 jak już się większość domyśla tą roślinką, o której uprawie napiszę jest melisa :). Tak dobrze nam znana i często też uprawiana w ogródkach przez nasze babcie oraz mamy.

Myślę, że osoby preferujące herbatki ziołowe będą zainteresowane hodowlą melisy. A oto parę rad jak wyhodować sobie taką roślinkę w ogródku, domu, na parapecie.

Uprawa:

Latem melisa lubi miejsca słoneczne i ciepłe (25-30⁰C), zimą nieco chłodniejsze. Tuż przed kwitnieniem ścinamy wierzchołki pędów oraz suszymy. Po przycięciu roślina wypuszcza nowe pędy.

Podlewanie:

Zapewniamy stałą, jednostajną wilgotność podłoża.

Nawożenie:

Można nawozić nawozami wieloskładnikowymi, raz na miesiąc.

Przesadzanie:

W przypadku kilkuletniej uprawy wiosną co roku, w przepuszczalne, zasobne w próchnicę podłoże.

Rozmnażanie:

Z nasion wysiewanych w marcu – kwietniu do doniczek na głębokość około 0,5cm. Utrzymujemy stałą wilgotność podłoża i temperaturę około 22⁰C. Melisę można także rozmnażać przez podział starszych roślin.